Jonas Alaska er kjent for sine treffende tekster. Nå som han snart skal i studio for å spille inn sitt fjerde album, håper han at det får et mer voksent preg enn de tidligere albumene.

 

– Jeg synes at alle platene mine har forskjellig preg. For eksempel var det andre albumet mer grovt og organisk enn det første, og det tredje mer elektrisk, forteller artisten.

 

Skriver for sin egen del
De første tekstene Alaska skrev var ikke alltid like gode, og han føler han ikke traff på egen tekst før han skrev gjennombruddslåta «October».

– Tekstene har hatt en gradvis utvikling. «October» er skrevet for veldig lenge siden, jeg prøvde på noe nytt og fortalte historien som den var i stedet for å bruke så mye bilder. Det var vanskelig å finne et språk som passet og si det jeg mente og følte, forklarer Alaska, og innrømmer at han fortsatt synes dette er en utfordring.

 

Tekstene i dag skriver han for sin egen del, og tenker ikke så veldig mye på hvem som skal høre på.

– Jeg merker jo at det jeg skriver for min egen del ofte også klaffer i møte med publikum.

 

Fucking Åmli

Alaska er fra Åmli i Aust-Agder, en liten kommune som opplever stor fraflytning. Albumet «Younger» kom ut i 2015, hvor han lot seg inspirere av filmen «Fucking Åmål». Han var ikke den eneste: Etter at filmen kom ut i 1998 ble det skrevet «Fucking Åmli» over hele bygda. Men albumet handler også om Jonas sitt eget følelsesliv gjennom ungdomstiden.


– Jeg prøvde å fange estetikken i ungdomstida, og også det å vokse opp på bygda. Jeg skrev kjapt og spontant slik at det skulle høres naivt ut, som om det er en tenåring som skriver, beretter austegderen.
ja-m27b7531-1

 

Alltid rom for utvikling

I arbeidet med tekst til det nye albumet har Alaska jobbet med språket, og da spesielt med rim.

– Man kan ikke alltid rime «night» med «light». Til det nye albumet har jeg jobbet mye med rim, jeg vil utfordre meg selv når jeg skriver tekst. Folk som hører på albumet for femte gang, hvis det er noen som gjør det, kan kanskje finne rim på andre plasser enn forventet, sier han om sin egen utvikling som tekstforfatter.

 

Jonas Alaska ble nominert som årets tekstforfatter under Spellemannprisen 2011, men mener at det fortsatt er masse rom for utvikling. Han har flere ganger endret på tekst etter den er utgitt, fordi han finner små feil som han ergrer seg over.

– I sangen «Mary, I’ll Remember This» synger jeg «I’ll be alright when the sun arrives», men på konserter synger jeg «I’ll be alright when the sun will rise» fordi v’en i «arrives» irriterer meg.

 

Må holde styr på seg selv

For første gang i sitt liv har han lagt ut på turné helt alene. Ikke engang lydmann eller kjæresten Billie får være med. Alaska forklarer at dette er noe han har hatt lyst til å gjøre lenge, han har lyst til å utfordre seg selv. Selv om han mener at konsertene har gått veldig bra, er det ensomt å reise alene.

 

— Når jeg er alene, som på fergen på veien hit, savner jeg Billie. Det er hun som har holdt styr på alt.

— Så nå må du holde styr på deg selv?

— Ja, sjekker bussruten fem ganger bare for å være helt sikker, ler Alaska.ja-m27b7461-1