Overgangen fra lokalradio i Bodø til faste sendinger på P3 har vært brå for Erlend Osnes. Kombinasjonen av å være stand-up komiker og radiovert ser ut til å funke, og eventyret ser ikke ut til å ende med det første.

 

Ved et rundt og nedslitt middagsbord i en studentleilighet et sted i Volda sitter en godt tatovert nordlending. Utseendet kan virke skremmende, med t-skjorten som rekker kort ned på overarmen, er tatoveringene på begge armene godt synlig. Men skinnet kan bedra, for han som sitter ovenfor oss rundt middagsbordet viser seg å være tilsynelatende ydmyk og reflektert. Da vi fant ut at bodøværingen Erlend Osnes skulle gjeste Volda, tenkte vi ganske fort «hvor interessant hadde det ikke vært å ta et intervju med Erlend Osnes over ei tacolefse?» Lite trodde vi at han faktisk kom til å takke ja til tilbudet. Så der satt vi cirka en time før han skulle innta scenen i en fullsatt sal på Rokken Studenthus – og spiste taco.

 

– Jeg liker egentlig tacoen best med skjell, hinter Osnes til idet han setter seg ned ved middagsbordet, og selvfølgelig droppet vi det denne kvelden.

 

Det så likevel ikke ut til å prege matlysten til komikeren. Praten gikk i ett, fra nysgjerrigheten om «bibelbeltet» på Sørlandet til fenomenet krenkefest på P3.

 

 

– Har du ikke krenket noen før?

Å provosere, er noe Osnes liker. Han legger ikke skjul på at han elsker å provosere andre, men det er ikke uten grunn.

 

– Når jeg provoserer mener jeg noe med det, fordi at noe kanskje er tabu betyr egentlig at vi ikke prater nok om det, og det hjelper ikke å bare tie, forklarer Osnes som vil ha slutt på det han kaller «skambeinet».

 

Han poengterer at det mange oppfatter som grovt, ofte handler om hans holdning til kvinners seksualitet. Fordi i hans øyne har ikke det kvinnelige kjønn eid sin seksualitet, og i følge han må vi få slutt på at kvinner skal føle skam.

 

– Vi har alle et moralsk kompass i magen, vi vet når ting går over streken, hvorfor må vi da pynte på det?, legger komikeren til.

 

breddebilde

 

Provokasjon til ettertanke

Inntrykket Raae og Osnes gir lytterfjesene på P3 kan virke provoserende. Hver formiddag kaster Osnes ut temaer og fjas fra hverdagen som han irriterer seg over. Og han er ikke snau i sine ordvalg.

 

– Jeg kan ha sterke meninger, men det er fordi jeg vil få folk til å tenke over temaene, forklarer en engasjert Osnes som har funnet plass på enden i sofaen.

 

Videre legger han til at når folk blir provosert og konfrontert med det som blir sagt på radioen, tror han at det kan føre til refleksjon. Og det tror han mange har godt av.

 

– Det er greit at folk er uenig og føler seg truffet, men de fleste kan ha godt av å bli konfrontert med ubehagelige emner, forklarer han.

 

Uaktuelt å søke jobb i P3

Veien fra lokalradio til P3 var ikke en gang i drømmene til Erlend Osnes. Ifølge komikeren selv var det hans makker, Henning Raae, som var mest giret på jobben. De to møttes ved en tilfeldighet da Raae dukket opp på døra for å selge husalarm.

 

– Henning kom på døra og ville selge meg alarm, og han var helt ubrukelig, ler Erlend mens vi sitter i bilen på vei ned til Rokken, litt sene.

 

Men kameratskapet mellom disse to skulle etter hvert bli sterkt. Raae skulle senere dukke opp på stand- up scenen, og Osnes ble imponert, han tok kontakt og etter hvert dukket det opp en ledig stilling i Radio 3 – hvor Osnes allerede jobbet. Derfra var veien kort fra lokalradio i Bodø til faste lytterfjes på P3.

 

– Henning oppdaget at P3 søkte etter sommervikarer, og ble giret, jeg var ikke helt overbevist, forteller Osnes etter vi spurte hvordan de to endte opp på P3.

 

Videre forklarer han at Henning til slutt klarte å overtale han, og dagen søknadsfristen gikk ut, satt de seg i studio og spilte inn en pilot. Til tross for at Henning Raae møtte opp sent og bakfull til intervju med NRK, rodde de i land et sommervikariat på kanalen. I tiden fremover kommer guttene til å fortsette med å servere krenkefest og provokasjoner til sine trofaste lytterfjes.