Han kaller seg Fjøl og lager sine egne øloppskrifter. Sigbjørn Melvær (25) startet å brygge for fire år siden, og har fortsatt smaken for øl.

 

En lyd som minner om en kinesisk gong dirrer idét han knipser til kjelen bak seg.

– Den rommer 52 liter, sier han.

Kjelen skal ha mye av æren for hva som har vært på ferde de siste årene.

– Den kostet 3000, men man går kjapt i null. Gjennomsnittsbrygget ligger på 3-5 kr halvliteren. Per dags dato har Sigbjørn smakt på over 900 forskjellige øl og Fjøl er navnet på Sigbjørns husbryggeri.

– Jeg begynte å kalle meg Fjøl for to år siden. Det er flere ting som ligger i det navnet: Fjell, øl, og fjøl fordi jeg står på snøbrett, surfebrett og skateboard.

 

Smørlig debut

Første gang Sigbjørn brygget, smakte det smør.

– I starten var jeg ikke flink nok med renslighet.

Da det andre brygget gikk drastisk bedre, fortsatte interessen.

– Jeg fikk det til, og synes fortsatt det er like kjekt.

 

Sigbjørn Melvær
Sigbjørn har smakt på over 900 forskjellige typer øl.

 

På kjøkkenbordet står en krukke med plommelikør.

– Den forrige krukken var sykt søt. Den er borte for lenge siden. Disse er fra en annen kurv, sier han.

 

Selvmalt korn

Sigbjørn og de han bor med maler selv kornet som brukes i ølet. Beviset er en kornkvern de har liggende, og et skap fullt av halvmetersekker med varierende korn.

– Vi har en ny levering på vei nå.

En er imidlertid ikke nødt til å bruke korn for å brygge øl.

– Man kan også gå på butikken og kjøpe den sirupen de selger, sier Sigbjørn.

 

IMG_4416-3
Sigbjørn liker å male sine egne korn.

 

Guttene på sin side, finner det artigere å male kornet selv, og synes at korn gir et enda bedre resultat.

– Først og fremst gir korn oss friheten til å bestemme hvilke smaker vi kan få ut av ølet.

Sigbjørn mekker øloppskrifter selv. Å plukke ut en favorittingrediens klarer han ikke. Istedenfor snakker han varmt om et hveteøl som de har brygget mange ganger med appelsin og sitrongress.

– Den er veldig poppis, sier han og legger til at hveteølet passer fint etter en skitur og i vårsola.

 

 

Som å lage mat

Sigbjørn begynner å forklare hvert trinn i ølbryggingen. Grundig innføring i gjæring, mesk, vørter og det faktum at øl og pils ikke er synonyme, får oss til å forstå at det ligger gjennomført undersøkelse og forståelse bak et vellykket brygg. Det hele gjør at vi må spørre om han ser på seg selv som en kjemiker.

– Jeg må jo forstå meg på de prosessene som skjer under brygging, men det er ikke så vanskelig. De har fått til dette i mange tusen år. Selv om det er mange prosesser, har en god tid mellom dem.

 

IMG_4429-2
Sigbjørn viser frem hva han brygger på for tiden.

 

Sigbjørn sammenligner ølbrygging med å være flink på kjøkkenet.

– Evner du å få til gode smaker i en gryte, så er det litt som å lage øl, ikke sant? Når man nærmer seg slutten er renslighet viktigst, er man flink på det, går det stort sett bra. Da smaker det ikke smør.

Gjæring skjer i andre etasje. I følge Sigbjørn holder vaskerommet ideell bryggetemperatur på 20 grader. Det forklarer pallene med ølkasser som står stablet oppetter veggen. Vi har ikke sett så mye øl siden russetiden. Tror vi. Så tar han oss med til lagringskjelleren.

– Her nede er det stabilt fire til ti grader. Det er veldig fin lagringstemperatur, der smaken fortsetter å utvikle seg.

 

 

Chillihonningøl

Selv om Sigbjørn blir oppfattet som en ølkar, er han også glad i vin. Som sideprosjekt til ølet, blir det brygget cider og blåbærvin i kollektivet.

– Og Corona. Vi tenkte vi skulle være litt crazy.

– Du brygger jo alt mulig?

– Cider, vin og Corona er prosjekter jeg har gående med kompiser. Det er bryggekultur. Vi er primært ute etter gode smaker, ikke bare billig fyll. Selv om det er en heldig bieffekt, humrer han.

Sigbjørn synes noe av det mest spennende ved bryggeprosessen er å se for seg hvilke elementer som kan komplementere hverandre, og på forhånd regne ut til hvilke tidspunkt ingredienser skal tilsettes. Rett og slett å få smakene til å samspille.

– Det er kjekt og holder meg kreativ. Sånn som han der, sier han og nikker mot medboer, Erlend.

– Han brygger chillihonningøl.

 

Hobby, ikke arbeid

Han stopper oss kjapt når vi spør om han har tenkt å starte sitt eget mikrobryggeri.

– På ingen måte. Jeg er ikke interessert i å gjøre hobby om til arbeid. Jeg har fulgt mange bryggerier fra starten av, og den store mengden gjør det mye vanskeligere fordi det er så mye som må tas høyde for. Jeg liker meg i det små, avslutter han.


Fjøls tips til nybryggere:

1. Kjøp deg to dunker. Kjøp ekstraktsettene. Prøv litt, og kjøp gjerne skikkelig humle og gjær fra bryggebutikker på nett.

2. Tenk gjerne “hva liker jeg?”. Sannsynligvis går det første brygget skeis, og smaker høgg. Som leder til tips nummer tre.

3. Vær nøye med renslighet av alt som er i kontakt med ølet. Det går an å kjøpe steriliseringsmiddel spesiallaget til ølbrygging.

4. Drikk forskjellig øl de neste byturene. Ved å prøve ut ulike typer øl, får man et bedre inntrykk av hva man vil ha smaksmessig.

5. Det er ikke dumt å lese seg opp. Sigbjørn anbefaler det norske ølbryggerforumet Norbrygg, og boken “Fra hånd til munn”.