Aashild Aas og Vegard Heier Sødal har fått med seg 20 frivillige på et åtte ukers langt treningsprosjekt. Det skal resultere i bacheloroppgave og, forhåpentligvis, bedre form blant deltakerne.

 

Prosjektet går ut på å måle treningseffekten av utholdenhetstrening med vektvest. Alle deltakerne testes i 5000 meter og maksimalt oksygenopptak i første og siste uke av prosjektet. Etter første test skal halvparten av deltakerne trene med en vektvest på åtte til ti prosent av egen kroppsvekt, mens resten gjennomfører det samme programmet uten vest.

 

En som valgte å bli med på prosjektet var Martin Berg Volden. Martin studerer selv ved høyskolen, og tok utfordringen for å komme bedre i gang med treningen.

– Jeg synes det virket som et spennende prosjekt. Vi får målinger, så da kan jeg sjekke hvilket nivå jeg ligger på. Også blir det gøy å se om trening med vektvest fungerer.

Utholdenhetstreningen er også relevant for Martin, som liker å løpe og gå på ski i fjellet.

– Målet er jo å bli i bedre form. Jeg ser på prosjektet som et spark bak for å komme skikkelig i gang med treningen. Jeg gjør det for å kunne gå turer i fjellet uten å bli veldig sliten og ha det hyggelig på tur.

 

IMG_6379
Aashild og Vegard vise frem vektvesten.

 

Treningsøktene gjør han på tredemølle. Der kan han justere stigning og enkelt følge med på pulsen. Samtidig får han oppfølging av Aashild eller Vegard under øktene. Martin forteller at vektvesten gjør det ekstra tungt for beina.

– Beina får det først. De blir fort stive, det kan gjøre det vanskelig å komme opp i stor nok fart på intervallene.

 

Martin ble målt til 63 i maksimalt oksygenopptak. Gjennomsnittsmannen på Martins alder ligger på 50 til 55. Etter bare to tester og tre treningsøkter synes han å ha merket framgang.

– Jeg merker at jeg blir lettere i steget og sterkere i beina.

 

Nå satser Martin på at vektvesten vil gi han et enda større forsprang på mannen i gata de neste ukene.