Han er på fornavn med Taylor Swift, blitt invitert ut på date av en flyvertinne, og trodd han ble lurt av Karlsen. For 26- åringen fra Geilo lå det ikke i kortene at musikkarrieren hans skulle skyte til værs, men med to P3- gull nominasjoner har han bevist det stikk motsatte.

 

– Det kleineste jeg har blitt spurt om er å kaste løv opp i lufta, ler Daniel Kvammen mens han står oppstilt inntil et grantre og blir fotografert.

 

Daniel Kvammen kommer fra vinterbygda Geilo. De fleste gjenkjenner bygda for skiturisme og midtpunktet langs Bergensbanen. Han hadde ingen planer om å bli artist, og har ikke noen form for utdanning innenfor denne bransjen. Likevel er han en P3-favoritt, og turnerer nå på tvers og på langs i Norge med debutalbumet «Fremmad i alle retningar».

 

– Jeg er vel kanskje det mange kaller en selfmade-artist, uten noe kalkulert opplegg. Det er vel kanskje derfor det funker fordi publikum skjønner at musikken er ekte, forteller han mens han sender meg en kaffekopp han står og drikker av, men som ikke fikk lov til å være med på bildet.

 

«Lurt av Karlsen»

I slutten av oktober kunne P3 lansere de nominerte til den gjeve musikkprisutdelingen P3- gull. Daniel Kvammen er blant de tre som kan skryte på seg to nominasjoner.

 

– Det er vanskelig å ikke bli helt full av klisjeer, jeg har nok heller ikke fått resonnert det hele enda, forteller en ydmyk Kvammen mens han tar en slurk fra kaffekoppen.

 

 

I samme stund som P3 lanserte de nominerte, la også ungdomskanalen ut videoer fra da de nominerte ble overrasket med nyheten. Daniel Kvammen trodde han bare skulle møte manageren sin på en liten kafé i Oslo. Det han ikke visste var at hele kafeen, i regi av programlederen Christine, hadde tatt med et kor som sang en slags form for flashmob av låten «Du fortenar ein som meg».

 

– Jeg ble helt satt ut, og trodde genuint at jeg hadde blitt lurt av Jan Fredrik Karlsen. I redsel måtte jeg gjemme meg bak bardisken.

 

Han legger også til at det var utrolig hyggelig, og at sjokket satt og sitter fortsatt langt inne. Sammen med Susanne Sundfør og Astrid S er han nominert til to priser i kategoriene årets nykommer og årets låt med hiten «Du fortenar ein som meg».

 

– Det er utrolig stas, men så kan man ikke komme foruten at de jeg er nominert sammen med er utrolig flinke.

 

«Flyvertinne-flørt»

Livet som artist kan by på mange uventede situasjoner. For bygdegutten fra Geilo er dette fortsatt uvant og ikke minst smigrende. Turnélivet omkring i Norge på forskjellige scener har gitt artisten og de andre guttene i bandet noen artige historier å tenke tilbake på. BH-er som blir slengt opp på scenen og fans som hopper opp på scenen og kysser den single keyboardisten er bare noen av hendelsene Kvammen kommer på i farta mens han går rundt i Voldas gater. Likevel er ikke dette noen av de rareste opplevelsene han har vært ute for.

 

– Det rareste må nok være på en flytur fra Trondheim da flyvertinnen kom bort og satte seg ned ved meg. Jeg synes det er hyggelig å prate med nye mennesker så vi slo an en prat. Så kom spørsmålet om jeg hadde planer for kvelden, og hun spurte meg om hun kunne være med meg på konsert, smiler Kvammen usikker på om flyvertinnen visste hvem han var.

 

Videre forteller han at flyvertinnen gikk tilbake til arbeidet, og han sovnet i flysetet. Mot slutten av flyturen våknet han av at noen prikket han på skulderen, og da lå det en lapp på fanget hans med flyvertinnens navn og telefonnummer.

 

– Slike situasjoner er helt surrealistiske, og jeg begynner å lure på om livet mitt er en jævla film. Jeg må få lov til å si det er veldig sjarmerende. Det er lenge siden jeg har følt meg så bra, smiler han.

 

– Vi kjenner alle en sånn dust

Mange norske artister har de siste årene valgt å skrive låtene sine på norsk, og Daniel Kvammen er en av dem. Sammen med Sondre Justad, Gabrielle og jentebandet Razika, berører kanskje de norske tekstene folks følelser på en annen måte nå enn tidligere. Daniel Kvammen er usikker på om han vil kalle sin musikk for mer ærlig, men i større grad tydeligere.

 

– Tekstene mine bærer preg av å være tydelige, og mine musikalske forbilder som Bob Dylan, DeLillos og Neil Young har nok vært bidragsytere til dette, smiler han litt usikker på om dette var et godt nok svar.

 

Videre erkjenner han at mange av tekstene er blitt skrevet mens han har hørt på andres musikk, og han har blitt inspirert og prøvd å omskrive andres låter om til å handle om han selv, og de tankene han besitter. Låten ”Fuck deg helsing 90- talet” er et eksempel på dette.

– Jeg hadde lyst til å skrive en låt om noen som er sære og merkelige. Vi kjenner jo alle en sånn dust som ikke liker de som skiller seg ut. Mye bærer nok også preg av Taylor Swift. Jeg er veldig glad i henne, vi er nærmest på fornavn, ler han.

 

Daniel Kvammen er takknemlig for det han får lov til å gjøre, oppleve artige ting sammen med sine kompiser, og samtidig kunne bruke det han selv kaller for logiske brister i tankegangen sin til å skrive låter som publikum liker.

 

– Det livet jeg lever nå er utrolig artig, og jeg nyter det. Man må ha i bakhodet at dette kanskje ikke kommer til å vare til evig tid.