Det kreves mye innsats fra kaptein og assisterende trener for Voldas damelag i fotball. Gina Brøste Rundtom (30) ofrer alt for hjemmelaget.

 

Det er drøye 20 minutter til treningen starter, og Gina gjør seg klar til kveldens treningsøkt. Hun tar på seg et par slitte fotballsko, fester leggskinnene og strekker strømpene oppover leggen. Den kjølige høstbrisen feier over Volda stadion. Tre ganger i uken trener hun sammen med jentene på Volda Damelag. Iveren er størst når hun får sjansen til å kapre tre poeng.

 

– Jeg bruker fort åtte-ni timer på fotball i uken. Samtidig krever det litt ekstra tid av meg som trener og kaptein til planlegging og etterarbeid.

 

Ikke bare seier og opprykk

Gina tar med fotballen inn på banen. Hun glimter til med noen triks før hun fortsetter å fortelle. Hun startet å spille fotball som syvåring, og allerede i 2006 debuterte hun på damelaget. Da skulle hun være student i Volda og ville fortsette med sin lidenskap på fritiden. I 2008/2009-sesongen ble hun kaptein og er nå assistenttrener for tredje sesong på rad. Men det å være trener og spiller på det samme lag er ikke alltid like lett.

 

– Jeg merker det spesielt når jeg skal plukke ut laget til en fotballkamp, da syns jeg det er ubehagelig å bestemme at noen ikke skal få være med, mens jeg som er trener alltid er med, siden jeg er kaptein.

 

Til tross for mange timer med hardt arbeid bak det å være assistenttrener, spiller og kaptein på laget, er hun ikke lei.

 

– Det som motiverer meg til å fortsette er at selv om man begynner å dra litt på årene, så kan man fortsatt bli bedre. Det vil alltid være noe nytt å lære, smiler Gina.

Da Gina gikk på lærerstudiet og spilte fotball på fritiden, var det ikke lett å prioritere å spille i rom, holde linjen og rykke i boksen. Flere fritidsaktiviteter ble utelukket, deriblant onsdagskviss på Rokken og kino med venner. I tillegg til å gi opp sosiale vennekvelder, blir samboeren prioritert bort når hun legger alle krefter på trening og kamper for damelaget.

 

– Det blir fort slike type ting du må ofre, men det er absolutt verdt det!

 

Studentkvote på laget

Da Gina startet å spille for damelaget, bestod hele startelleveren av studenter. Året etter var alle ferdige med studiene og flyttet vekk fra bygda. Kun Gina og et par til ble igjen. Etter dette ble det innført regler om at det ikke kan være mer enn en viss prosent studenter på laget – for å unngå at en slik situasjon inntrer igjen. I denne sesongen er det derimot mange elever fra videregående som spiller på damelaget. Fordelingen mellom veteraner, studenter og yngre spillere er jevnere nå. Selv med mange spillere som har skolearbeid på kveldstid, er de fleste flinke til å stille opp på trening.

 

– Det er mange som tenker : « Nå skal jeg lese i så mange timer, så skal jeg ta en pause og spille fotball». Jeg tror det er en del som synes det er godt å ha et slikt avbrekk.

 

Gina er fornøyd med at folk er flinke til å varsle i god tid om de rekker å delta på treningene. Heldigvis mangler det sjeldent spillere i tentamen- og eksamensperioder. Det er Gina glad for.

 

Vipper mellom divisjonene

På Sunnmøre er det ikke like mye fokus på damelagene som herrelagene. Gina syns ikke det er noe rart, ettersom at flere av herrelagene troner høyt på tabellen.

 

– Det er jo naturlig at de får mer oppmerksomhet. De er såpass flinke, at de fortjener å få litt igjen for det. Selv syns jeg at nivået på damelaget er bra, men det kan være varierende. Slik som det er nå, så er vi litt for gode for tredjedivisjonen, men ikke gode nok til andredivisjon. Men vi har veldig mange dyktige spillere, så potensialet er der.

 

Gina og de andre trenerne vet ikke hvor mange som spiller på damelaget. Med stor pågang i høst er de nå så mange at de har mistet tellingen.

 

De er i hvert fall nok spillere til å kunne opprettholde et elleverlag, samt et syverlag. Treningen starter om kun få minutter, og resten av laget småjogger ut på banen. Det er god stemning blant spillerne, og latteren sitter løst. Gina veiver farvel, og springer bort til de andre jentene for kveldens økt.