Har du noen helseplager du helst skulle behandlet, men ikke har råd til som student? Denne er til deg.

Det er et kjent fenomen at studenttilværelsen ikke er den mest ergonomisk riktige, og at studenter utsetter viktige helsebehandlinger, for eksempel trekking av visdomstenner, opp mot flere år på grunn av skranten lommebok. Visste du at du kan få dekket mye av utgiftene når du benytter deg av helsetilbud som student?

Studentsamskipnaden i Volda har nemlig et helsefond hvor man kan søke om å få refundert store deler av kostnadene ved visse typer behandling, blant annet 40 % av noen typer tannbehandling, kjøp av briller og behandling hos fysioterapeut og kiropraktor. Assisterende direktør i Studentsamskipnaden, Rune Aasen, forteller at sannsynligheten for ikke å få støtte er veldig liten.

– Jeg har aldri hørt om at folk ikke har fått utbetalt hvis søknaden er i orden med kvitteringer og dokumentasjon, forteller han.

Hvis du benytter deg av flere helsetilbud, gjelder støtten for alle disse samlet.

– Støtten gjelder samlede utgifter per semester, så da sender du inn en samla søknad med alle tjenestene du har benyttet deg av, sier Aasen.

Noe de fleste studenter kanskje merker godt, spesielt nå i eksamenstiden, er stivhet og plager i rygg og nakke etter utallige timer på lesesalen. Kiropraktor Lars Erik Gjøystdal i Kiropraktorsenteret i Volda, forteller at det er mange studenter som kommer til behandling for blant annet såkalte “kontorplager”. Mange av disse vet ikke at de kan få refusjon.

– Jeg vet det er mange som har “kontorplager” og lignende etter mye stillesitting, men som ikke føler de har råd til å dra til behandling. Det er et godt tilbud fra Samskipnadens side, men for få vet om det.

Etter egenandelen på 1000 kroner, kan du søke om å få refundert opptil 2500 kroner for blant annet kiropraktorbehandling. Gjøystdal forklarer at dette holder til ca. syv behandlinger, og at det ofte ikke er så mye som skal til.

– Det jeg anbefaler er som oftest behandling til man har normal funksjon i den kroppsdelen man har problemer i, og deretter tøye og fokusere på normal bevegelse. Ikke overdriv med trening når man har smerter, men gå heller turer i skog og mark, og gjerne på fjellet, sier han.

Han forteller at de plagene man oftest ser hos studenter er stivhet i nakke og skulderparti, som følge av stress og mye stillesitting.

– Det er også forsket på at stress kan elde kroppen, så dette med å studere jevnt gjennom hele året, i stedet for skippertak, er undervurdert. Man får bare utdelt en kropp, ta vare på den, tipser Gjøystdal.

Du kan enkelt søke på Studentsamskipnadens hjemmeside, hvor du fyller inn hva du søker støtte til, og legger ved kvitteringer og dokumentasjon fra behandlingen.

For å få støtte fra Studentsamskipnaden må du:

  • Være registrert som student ved en høyskole som er tilslutta SiVolda i det tidsrommet behandlingen foregikk.

  • Ha betalt semesteravgiften

  • Dokumentere at du har gått opp til eksamen, eller har gyldig fravær til oppmeldt eksamen, på minst 15 studiepoeng i semesteret.

  • Skaden og behandlingen må ha skjedd i samme semester som du søker.