At en av verdenes beste fotballtriksere kommer fra Norge, vil overraske mange. At han i tillegg studerer ved Høgskulen i Volda samtidig, vil nok overraske enda flere.

 

På en medbrakt stol på Volda stadion sitter Jonathan Åmot Olsen i høstsola med ballen på fanget. Hit kommer han stort sett hver dag for å trene alene i flere timer på det han er en av verdens beste på: å trikse med fotballen. Mens flere barnelag trener rundt på stadionområdet og praten går, er det nokså stille rundt oss, kun lyden av fuglekvitter og sprettende fotballer i bakgrunnen bryter stillheten på denne varme høstdagen. Han trener nesten alltid både alene og i mange timer av gangen. I tillegg til dette studerer han barnevern ved høyskolen.

 

— Det er ikke noe å legge skjul på at det er vanskelig å kombinere studiene med triksinga som jeg driver med på heltid, forteller han. Han kan fortelle at barnevernsstudiene var tøffere enn forventet og at han har nok å ta seg til.

 

— Dagene blir svært lange, sier han lattermildt.

 

— Det går utover søvnen

Det er ikke bare skolen og treningen som stjeler tid og ressurser fra 21-åringen. Ballkunstneren fra Melhus i Sør-Trøndelag har nemlig ansvaret for sin egen nettside for å skaffe klienter som booker han til ulike arrangement og er sin egen manager og PR-ansvarlig.

 

— På mange måter har jeg også mye «kontorarbeid» i tillegg til all treningen jeg legger ned, sier Olsen.

 

untitled_151013_LQ_NAMN_006

 

Han forteller om hvordan han selv er sin egen sjef.

 

— Alt på nettsiden min er det jeg som står for, og jeg tar selv imot henvendelser og den type ting, utdyper den veltalende men likevel nokså beskjedne studenten.

 

Og når alt skal kombineres, så må noe ofres.

 

— Jeg merker at det går utover søvnen. Jeg sover rett og slett mindre enn før, sier han.

 

Høye målsetninger

Mens det unge talentet begynner å leke med ballen på hovedbanen, har det dukket opp enda flere barn rundt han. Noen kikker med store øyne bort på han, kanskje vel vitende om hvem denne personen i sponset hettegenser og caps er. Det er ikke vanskelig å se at han selv også er ivrig på å komme i gang.

 

Olsen sier at han driver med fotballtriksing på heltid av en grunn – han har et potensial han vil få ut.

 

— De siste årene har det gått veldig oppover.

 

Til tross for en liten nedtur i EM, fikk jeg 10.plass i VM, og det er rundt der jeg ligger i verdenssammenheng, forklarer den unge landslagstrikseren.

 

Han tjener faste penger på å bli innleid til ulike arrangementer samtidig som han måler seg med andre på hans nivå i verdenstoppen, og det trives Olsen godt med.

 

— Jeg skal være såpass ærlig og si at triksinga er det som oftest kommer i første rekke, sier han og ler beskjedent.

 

Raskt legger han til begrunnelsen for det han nettopp sa:

 

— Målet er å bli den beste i verden.

 

Ønsker å fullføre utdanningen

For å bli nettopp den beste i verden, så handler det om å prestere når man får muligheten til det. Det føler Olsen at han har gjort så langt.

 

— Jeg føler jeg har prestert når det virkelig trengtes, forteller han fornøyd.

 

I november skal triksekongen delta i NM, før det blir en liten pause fram mot opptreningen til EM i april neste år. Han påpeker at det på vinteren ofte ikke er like hektisk med oppdrag, noe som skaper mer tid til skole. Det er nemlig viktig for han å fullføre skolegangen.

 

untitled_151013_LQ_NAMN_011

 

— Det å ha noe å falle tilbake på den dagen jeg ikke kan leve av fotballtriksinga lenger, er noe jeg er opptatt av, sier han litt mer alvorlig. Barnevernspedagogyrket er også noe som fenget 21-åringen etter at han begynte å reise mye rundt og møtt et mangfold av barn både i Norge og internasjonalt.

 

— Jeg møter veldig mange barn som spiller fotball og som er aktive og flinke, men samtidig mange som kanskje havner litt utenfor, og jeg ønsker å være med på inspirere dem til at det finnes flere ting man kan bli god på.

 

Olsen har etter hvert reist seg fra den medbrakte stolen og står nå og tripper litt. Mens de gaulende ungene i bakgrunnen øver på å bli best i fylket, har barnevernspedagogstudenten et helt annet mål – han skal prøve å bli verdens beste.