For mange er det ikke så “big deal” om brannalarmen går, fordi man tenker at forrige gang var det jo også falsk alarm, forteller Eirik Jokstad som bor i Studentsamskipnadens boliger.

 

Du ligger godt innpakket under dyna, det er tidlig på morgenen og brannalarmen går. Pipelyden skjærer i ørene og du er klar over at en tinnitus vil komme til å sette sine spor. Du vet at ifølge prosedyrene skal alle evakueres fra bygget, men alle de tidligere gangene har det vært falsk alarm, bare noen amøber som glemte å skru på vifta når de stekte bacon på kjøkkenet. Er det vits å gå ut, skal man faktisk gidde?

 

Bekymret for sikkerheten

Ifølge brannvernleder ved Studentsamskipnaden i Volda, Jon Petter Lied, er det er få studenter som tar alarmen på alvor.

 

– Vi hadde et tilfelle hvor brannalarmen ble utløst, og da vi kom på stedet stod det ei jente på kjøkkenet og hadde ikke tenkt tanken på å gå ut, forteller Lied.

 

Godt nok

Som den eneste i landet, har Studentsamskipnadens boliger ikke direktevarsling til Volda brannvern. Alarmen er til for at studentene selv skal høre den. Dersom det faktisk brenner, må du selv varsle ved å ringe 110. Det har vært diskusjon om dette er forsvarlig når samtlige studentsamskipnader i landet er direkte knyttet til alarmsentralen hos brann- og redningsetaten. Eiendomsleder for Studentsamskipnadens boliger, Rune Ertesvåg avviser påstandene om et uforsvarlig system i Volda.

 

– På vår kant av landet så retter vi oss etter de reglene som er i disse kommunene. Vi ser ikke noen svakheter med dette systemet, påpeker Ertesvåg.

 

Ressurskrevende

Ettersom at alarmen ikke er knyttet til brannstasjonen, sparer denne ordningen Studentsamskipnaden for utrykningskostnader ved falsk alarm.

 

– Det koster mellom 5000 og 10.000 kroner per utrykning, forteller Ertesvåg til Nærnett.

 

”No big deal”

Musikkstudenten Erik Petter Jokstad bor i studentboligene på Heltne, og vitner at få tar brannalarmene på alvor.

 

Jokstad har tillit til brannsikringssystemet på studentboligene. Han bruker mindre enn halvminuttet på å komme seg ut når han hører alarmen.

 

– Førsteinstinktet er jo frykt, men jeg har tiltro til at rutinene til Studentsamskipnaden fungerer godt, at om at jeg bare lukker dører og vinduer, og forlater bygningen, så ordner de resten.

 

Nattmat

Videre forteller han at mange ikke er vant med å bruke vifta når man bruker stekeplatene. Det er også et kjent fenomen at man steker seg en Grandiosa til nattmat når mørket har lagt seg og festen på Rokken omsider har gått mot en slutt.

 

– Det er lett å glemme når man er trøtt og klokken er langt på natt, men det er litt barnslig at mange ikke tenker over konsekvensene.

 

Brannleder Lied har erfart nattmatslurveriet, og kan fortelle om uvitenhet og feighet.

 

– Det har vært et par ganger hvor noen har stekt pizza midt på natta, og glemt den. De har blitt så stressa at de bare har kastet den svarte klumpen av en pizza ut av vinduet og gått til sengs igjen, forteller Lied oppgitt.

 

Ta ansvar selv

Brannvernlederen presiserer at studentene må ta ansvar for seg selv og varsle vaktsenter for å redegjøre årsaken til eventuelle alarmer. I alle byggene Studentsamskipnaden har ansvar for, er branninstrukser hengt opp på veggene.