Harald Heggestad har ett mål i livet. Å spre Guds ord. Derfor har han i seks år viet lørdagskveldene sine til fulle, kverulerende studenter.

 

En av de verste regnskurene denne høsten skyller over oss. Vannet fosser nedover bakkene mot Betel. Når vi åpner døren, står det en mann i kirken vi har sett flere ganger før. Harald Heggestad, fast inventar på Betel hver lørdag. Han smiler og vinker oss inn. Gullkorset han har rundt halsen glimrer i det duse lyset fra spottene som henger over krusifikset på veggen.

– Dere får unnskylde den enkle oppdekningen. Jeg er bare én mann, sier han litt brydd og trekker ut stoler til oss ved bordet.

 

Da Harald fylte 25 år opplevde han noe få andre gjør på dette stadiet i livet. Han ble frelst. Familien hans var aldri særlig kristen og syns dette var noe av det verste som kunne hendt. Hvorfor vil han ikke utdype, men han var usikker på om han noen gang kunne reise tilbake. Hjem hadde fått en ny betydning for Harald. Det var som om noen hadde trukket et slør fra øynene hans og at hele kroppen ble viet til noe større. Han var endelig blitt hel. Fra den dagen av ga han livet til Gud.

 

Dømmer ingen

Harald har vært med i Betels arbeid om å gi gratis nattmat til studentene fra starten av. En åre hvor man kommer i kontakt med de mest radikale og kverulerende menneskene i Volda.

– Jo flere diskusjonslystne som kommer, jo mer interessant blir kvelden, smiler han.

– Da jeg ble frelst var jeg redd for at noen skulle se det på meg. Nå er det ikke noe jeg heller vil enn å prate. Kanskje sår jeg et lite frø av tvil hos en ikke-troende. Da er det verdt alle diskusjonene.

 

Betels misjon er å være lyset i mørket og saltet som motvekt til forråtnelsen. Dette er en av grunnene til at de holder åpent hus. For å spre budskapet til mennesker som enda ikke har funnet lyset, men også være der for dem som føler de trenger en hjelpende hånd. På veggen står det med store bokstaver “ Ha tru til Gud”. En påminnelse om hvorfor de er der.

 

Noen nattlige gjester kommer utelukkende for å diskutere.

– Homofili er en gjenganger, påpeker Harald. Diskusjonene kan bli høylytte, vi har hatt et par av dem.

Hvorfor?

– Gud elsker alle mennesker, homofile også, men dersom vi gjør mot hans vilje hater han gjerningene våre, sier Harald og ser tankefull ut.

– Noen av studentene har ikke helt det samme synspunktet som meg. Homofili er nok et tema mange mener de kan “ta” oss på.

 

Frelsen

På tross av mange studenters kverulerende holdninger, mener Harald at flere har en skjult agenda for å komme innom. Han tror mange har vanskelig for å innrømme ovenfor sine studiekamerater at de tror på noe større, og bruker nattmaten som et skalkeskjul. Han hadde også problemer i begynnelsen.

 

Det var Haralds kommende kone som introduserte han for Gud, da de begge bodde i Göteborg. Etter å ha blitt invitert på kaffe, hvor de diskuterte hva kristendommen innebar, gikk det et lys opp for Harald. “Gud er virkelig. Hvordan skal dette gå?” tenkte han. På vei hjem kjente han seg ny, både fysisk og psykisk. Kunne man se det på ham, at han var annerledes?

 

Det gikk lang tid før han kunne innrømme det for noen andre enn seg selv. Derfor er Harald nå aktiv i Betel. Både for at andre skal oppleve frelsen, men også for at andre troende skal slippe å gå gjennom det han måtte. Fortelle studenter at det er greit å være usikker og at det alltid finnes noen å prate med.

 

Blir familie og venner lei av at du ikke tilbringer lørdagskvelden med dem?

– Det er flere i menigheten som har familie og forpliktelser, sier Harald.

Hva med deg?

– Jeg har ingen som sitter hjemme og venter på meg lengre. Han ser ned i bordet, folder hendene og tar en pause før han fortsetter.

– Å bruke noen få timer hver uke på å servere nattmat og fortelle andre hva jeg tror på, gir meg mer enn noe annet. Det er en grunn for at jeg har vært her i snart seks år.

 

Vanskelige spørsmål

Med en åpen kirke kommer mange spørsmål, blant annet hvorfor Gud ikke gjør noe med all elendigheten i verden? Harald minnes en som stilte dette spørsmålet og brukte skolemassakre i USA som et eksempel. Hvorfor gjør ikke Gud noe med slike grusomheter?

– Jesus ble utvist fra den amerikanske skolen for lenge siden. Derfor kom han ikke tilbake, han er en gentleman som ikke trenger seg på. Gud vet når han er ønsket og ikke.

 

Hvordan kan du være så sikker på at Gud finnes?

– Kjærligheten til Gud er som en forelskelse. Jeg vet at mine følelser er ekte. Har dere noen gang vært forelsket? Da vet dere hva jeg prater om. Du kan ikke fortelle noen at følelsene deres ikke er ekte. Å fornekte en slik kjærlighet er umulig.

– Gud er min store kjærlighet og jeg elsker ham. Jeg vet at han er der.